tisdag, januari 16, 2007

Man får äta semlor när man kastat granen

I Skåne strax efter nyår skulle vi köpa prinsesstårta (bara sådär helt utan anledning), men istället blev vi alla fyra helt förtrollade av semlorna som plötsligt bara fanns där. Allt i hela butiken innehöll ägg så killarna fick inget, men J och jag gick därifrån med varsin semla. Jag lovade dock att baka semlor hemma vid ett senare tillfälle, utan ägg (killarna fick istället chokladpudding när vi åt semlor, vi är inte grymma). Så i helgen kände jag att det var dags (och då hade vi dessutom hunnit med varsin semla från Thelins(?) på Fältöversten). Jag gjorde efter ett riktigt semlerecept (sans ägg förstås). Det blev gott. Jag gjorde vaniljkräm istället för mandelmassa eftersom jag fick utslag av Thelins-semlan (men inte den i Skåne, go figure) och jag till och med spritsade på grädden (och spritsade så mycket grädde i munnarna på barnen så Edvin höll på att kräkas till slut och sen inte riktigt gillade semlan alls, hans bästa del var florsockret) (nästa gång ska vi ha chokladpudding i för 5-åringen gillade inte riktigt vaniljkrämen). J hade till och med köpt hjorthornssalt som jag hade i för extra jäskraft, och då är det ändå 75 gram jäst till 9 dl mjöl. På grund av (tack vare?) hjorthornssaltet måste jag nu göra en väldig massa semlor. Påsen innehåller 35 gram och det gick åt mindre än ett gram och jag gjorde 14 semlor, det betyder minst 476 semlor till (det går inte att spara det hur länge som helst eftersom jäskraften försvinner när det kommer i kontakt med luft, det är nån järn-syrereaktion). Nån som vill komma på fika?

Daphne, I made these Swedish buns a few days ago, in my dictionary they say that semla is "a cream bun eaten during Lent". And I guess you could say that but if you look at the pictures, you'll see that it is so much more than that. I could translate the recipe if you like, I even found out what "hjorthornssalt" is in English. Most of the store-bought ones have eggs in them so I had to make them egg free for the kids. I'm a great baker, it's in my genes, so it's really not an accomplishment, I can't help it, but I bake a lot less now when I work from home as I'm also great eater (a week ago I ate all the leftover Christmas buns because my family don't like them except Edvin. I ate eight buns in one afternoon.)

Inga kommentarer: