söndag, juli 08, 2007

Rabarber-trifle

Sockerkaka, så mycket att det täcker insidan av skålen
500 g rabarber
1,5 dl röda vinbär
2,5 dl socker
4 dl vispgrädde
4 dl vaniljkräm

Sockerkaka gjorde jag egen, utan ägg, i en fyrkant på en stor plåt.
Skär rabarbern i bitar, lägg i ugnsfast form med 1-1,5 dl socker. Baka i ugnen 180 grader i 30 minuter (ta ut dem när de börjar se torra ut och det ska vara en massa saft kvar i formen.) Sila av rabarbersaften och låt rabarbern svalna. Jag plockade också röda vinbär som jag kokte ihop med 1 dl socker i ca 20 min. Jag hällde lite av rabarbersaften på sockerkaksbottnen, väldigt lätt att ösa på med sked och breda ut (jag tror egentligen det är godare med GrandMarnier, men jag gjorde en barnvänlig variant). När alla ingredienser har svalnat skär man sockerkakan i remsor eller nån annan praktiskt form och täcker hela insidan av skålen. Det är lite meckigt, men det gör inget om det blir lite glipor. Jag la rödavinbärssylt i botten för att det var så snygg färg och för att sockerkaksremsorna skulle fastna. När det var klart bredde jag ut ett lager rabarberjox, hällde över vaniljkräm (färdig Fresta, mkt bra) och sedan ett rejält lager vispad grädde, för varför inte? Sedan ytterligare rabarberjox, nu går det inte längre att bre ut den så man får köra en slags Jackson Pollock-stil. Här slängde jag också på resten av rödvinbärssylten. Ytterligare ett lager vaniljsås och ett lager vispad grädde. Innan vi åt öste jag på lite av rabarbersåsen, för den här gången blev den så där snyggt rosa eftersom jag höll mig borta från muscovadossockret. Jag är rätt nöjd på det stora hela, kanske borde där ha varit lite mer sockerkaka, sylten försvann lite bland all grädde, det skulle ha varit ytterligare ett lager bröd att fånga upp den med. Framförallt är jag lite nöjd med att det är mitt eget recept. Jag bara bildgooglade trifle för att se hur man skulle servera den (men min såg inte alls ut sådär).


Daphne, I made rhubarb trifle and it was brilliant. You really cannot go wrong with whipped cream and rhubarbs. And custard, lots and lots of custard. And sponge cake. Also I added some red currants from the garden. Edvin and I made red currant jam together. I think it's very clever of me to teach the children how to make yummy food. Also The 6-year-old is great at doing the washing-up.

3 kommentarer:

fru A sa...

åh, måste göra!

Daph sa...

mmmm...certainly sounds heavenly! I love rhubarb, custards, whipped cream...mmmmmmm..wish I was there to have some with you! You are just quite the chef aren't you?? Both of my kids love to be in the kitchen cooking/baking too! Court has her very own Easy Bake Oven and she has been quite busy lately baking cookies, cakes, little treats! Connor has been busy enjoying them! :) (Rick too)

Eva-L sa...

Fru A: jag tror det blir ännu godare med jordgubbar. Har du semester nu?
Daph: I did't realize you could make proper food stuff in an Easy Bake Oven! I really like cooking and wish I had more time to cook. Later this week we're doing that chicken recipe you sent. My sister's here and she wanted to try it!