torsdag, september 20, 2007

Böcker igen

Jag tröttnade på att läsa deckare för nån månad sen och beställde lite nya böcker från adlibris, böcker jag velat läsa länge, eller precis har läst om, men som fallit bort bland alla deckare jag satt i mig.
Jag köpte:

GORDON, RODERICK:TUNNELS

EKLUND, SIGGE:DET ÄR 1988 OCH HAR PRECIS BÖRJAT SNÖA

ÖSTERGREN, KLAS:GENTLEMEN
SMITH, ALI:JAG ÄR ALLT DU DRÖMT (The Accidental)

RYDBERG, CARINA:DEN SOM VÄSSAR VARGARS TÄNDER

GAVALDA, ANNA:TILLSAMMANS ÄR MAN MINDRE ENSAM ( Ensemble, C'est Tout, Hunting and Gathering (underlig titelöversättning, non?)
BERNSTEIN, HARRY:DEN OSYNLIGA VÄGGEN

DIDION, JOAN:ETT ÅR AV MAGISKT TÄNKANDE (A Year of Magical Thinking)
RAND, AYN:OCH VÄRLDEN SKÄLVDE (Atlas Shrugged)

Hittills har jag läst Sigge Eklund (som jag hoppas gjort mig till en bättre förälder), Joan Didion (den är alldeles underbar och bra översatt (jag försöker vara ekonomisk, därav svenskan) och skildringarna av NY och Kalifornien älskade jag (även om det kanske inte är bokens huvudsyfte) det var så lätt att föreställa sig landskapet överallt där boken utspelar sig, fast jag aldrig har varit i USA) och Anna Gavalda (som var en underbar sträckläsningsbok som jag inte blev tom av efteråt, såsom jag blir med deckare).

Daphne, I've read a few new books this last week that were not crime novels or thrillers and I loved it. Whenever I read crime books I feel all empty and very hungry, like when I've played computer games for too long. These books were not like that. I think I'm rediscovering reading for pleasure, not for escape (this began when I read Nick Hornby's Polysyllabic Spree, which is brilliant and made me crave literature.). But, so as not to fool anyone, I also read the latest Trudi Canavan trilogy and started on a new fantasy author called Karen something or other. But lately these books too fill me with nothing. Today I also cleansed my blog reading list and kept only 10 out of around 40. This will free more time for good novels and the children. Ah, the sensibility!

5 kommentarer:

Evova sa...

later som du har en langhelg av lasande framfor dig. ska du salja barnen eller har du kopt dem nan bra ny film?

Anonym sa...

Älskade också Anna Gavaldas bok och sträckläste den i Thailand i vintras.

Håller just nu på med Carina Rydbergs. Har inte riktigt kommit in i den än, men jag har iallfall inte gett upp! :)

crrly sa...

Gavalda är fantastisk. Varför har du kursiverat den engelska titeln, läste du den på engelska, eller vadå?

Hur kan Sigge ha gjort dig till en bättre förälder? Har inte läst den själv.

Gentlemen är sådär, måste jag säga. Med en underdrift är både den och Gangsters ganska pretentiösa! ;)

Carina Rydbergs har jag hört så många vitt skiftande omdömen om... så det är ju inte utan att man blir nyfiken!

Eva-L sa...

eva: Jag har faktiskt lyckats läsa ändå. De börjar bli så stora nu, så jag kan läsa rätt mycket med dem i närheten.
Linda: Jag väntar lite med Rydberg, den känns lite otäck...
crrly: Sigges bok fick mig att tänka på en massa saker som vad jag vill att barnen ska minnas av sin barndom, hur jag behandlades som barn, vad som var bra och vad som var mindre bra. Det är klart att jag funderat på det tidigare, men det försvinner i vardagen och det är bra saker att tänka på ofta. Sigge är ju i vår ålder så jag påmindes mycket om min egen barndom när jag läste den, som till exempel hur jag (i skolan) tvingades att äta mat som jag inte kunde äta och hur jag idag aldrig tvingar mina barn att äta nåt de inte gillar.
Jag tycker också att Gentlemen är sådär. Jag hade för stora förhoppningar tror jag. Vi får se, jag har bara läst en fjärdedel.

Jag har kursiverat en del titlar för att Daphne ska kunna kolla upp dem. Jag har köpt alla på svenska, för att hinna läsa mer och för att det är billigare:-)

crrly sa...

Aaah.