tisdag, november 04, 2008

Japansk soja

Jag köpte lövbiff häromdagen när jag storhandlade för jag var sugen på nån slags asiatisk lövbiff. Jag kunde inte komma på vad dt enda som dök upp var riven ingefära och röd pepparfrukt, men det räckte inte. Idag bestämde jag mig för att göra biff stroganoff istället, lite tråkigt men bra tröstmat i mörkret. Men när jag hade strimlat biffen kände jag ännu starkare att asiatiskt var grejen (v. diffust, jag vet) och sen hittade jag sesamoljan i kylen och då blev det självklart lövbiff marinerad i soja, ingefära, vitlök, jalapeño (i brist på röd pepparfrukt), socker, vinäger och sesamolja (och lite blod eftersom jag rev sönder knogen på rivjärnet). Jag älskar när kag kommer på nåt jag verkligen vill laga och allt finns hemma. Häromdagen skulle jag baka nyttiga frallor och allt från linfrön till fullkornsdinkel fanns redan i skåpet. Jag handlar för att överleva en katastrof, in case you wonder. Nu ska jag gå och leta fram Day after Tomorrow medan biffen marineras.


Daph, I'm finally enjoying deciding what to make for dinner again. This weekend was brilliant on Saturday I wanted Thai chicken wok for lunch so J made that and then in the evening he made hamburgers with bluecheese and bacon. On Sunday I really wanted sausage stroganoff (which is falukorv with a ketchup and cream sauce with lots of onions (yes, the kids had meatballs) and I like J's better than mine these days cos he adds canned tomates so he made that. And then I was making a Sunday roast out of a roundsteak with lovely thyme, but just after I put the roast in the oven I had to go to yoga class and J was left to make the oven roasted celeriac, potatoes, carrots and swedes. He smothered the celeriac in oil and butter and they turned out chipslike and it was heaven. It's father's Day next Sunday so then I'll be doing most of the cooking I guess, unless I can trick him into doing Indian butterchicken.
Yesterday we had very classic Swedish black pudding with potato cakes, lingonberry jam and bacon except it's not bacon it's really thick, salted slices of pork that are not smoked. Today I'm making som sort of Korean beef with thin slices of beef marinated in sesame oil, Japanese soy, sugar, ginger, garlic, jalapeño pepper and vinegar. I like to serve this with lots of cucumber and white rice.

3 kommentarer:

Daph sa...

thank u for always sharing with me! u don't know how I appreciate your kindness. everything sounds heavenly.

Eva-L sa...

I'm glad you enjoy it, I like writing it.

Evova sa...

jag hittade nastan falukorv pa lidla haromdagen!!! sa jag at korv stroganoff i veckan o det ar hur gott som helst nar man inte atit det pa flera ar.