onsdag, januari 19, 2011

Dammläsning

Inspirerad av Glory Box kommer här min lista på 10 böcker som samlat damm hemma hos mig ett tag och som jag tänker läsa under 2011. (Jag fick verkligen blåsa damm ifrån dem när jag plockade ner dem ur bokhyllan.)

The Melancholy Death of Oyster Boy av Tim Burton - julklapp från min svåger för flera år sen, kan inte fatta att jag inte har läst den
The Yiddish Policemen's Union av Michael Chabon - medskickad av Evova när jag var i Stamford 2009. Pulitzer-vinnare (inte boken, men författaren).
Gone-Away Lake av Elizabeth Enright - någon någonstans skrev om den här och tyckte den var fantastiskt bra så jag köpte den, men läste den inte.
Middlesex av Jeffrey Eugenides - jag har faktiskt läst en tredjedel en sommar, men så blev den kvar i sommarhuset och sedan hände det inte så mycket mer. Jo, jag tog hit den.
Purple Hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie - jag älskade En halv gul sol.
Fallen av Joyce Carol Oates - jag vill gärna läsa allt av Joyce Carol Oates men varje bok känns som ett projekt.
Elantris av Brandon Sanderson - köopte jag när det blev klart att Sanderson skulle avsluta WOT. Hans WOT-böcker är bra.
Skynda att älska av Alex Schulman - fick i födelsedagspresent förra året tillsammans med Nick och Norahs oändliga låtlista och Fågeln som vrider upp världen. Nick och Norah läste jag samma dag, Murakami läste jag i höstas och nu är det Schulmans tur.
Främlingars dom av Andrew Taylor - jag gillar hans böcker som utspelar sig förr i tiden (Bleeding Heart Square och The American Boy). Men jag köpte de två första böckerna i hans deckarserie som utspelar sig i nutid (eller på 70-talet, dvs nutid för mig) och det här är den andra tror jag. Den första var rätt trist och den här har stått i min bokhylla sen 2004.
Brändövägen 8 av Henrik Tikkanen - kan det ha varit en bokhora som rekommenderade den här? Jag gillar Märta Tikkanen mycket och har en svaghet för Finland så jag ser verkligen fram emot den här.

6 kommentarer:

Sara sa...

Trevlig lista! :) Jag var SÅ nära att lägga upp Middlesex på listan och så glömde jag typ bort den.

Evova sa...

melancholy death - anledningen att du inte last den ar att den inte ar nat vidare. bilderna ar fina. sa titta pa dem.

bokstavlarna sa...

Jag förstår precis vad du menar med att varje bok av JCO känns som ett projekt. Man måste vara på humör för at torka läsa henne, det blir ofta rätt så tungt men för det mesta är det ju värt det i längden.

Angående Oyster Boy så går den ju extremt snabbt att läsa, så det är en bra bok att ha med på listan!

Eva-L sa...

Sara: Jag tyckte Middlesex var rätt trist, men den ligger och gnager så jag måste läsa klart den tror jag.
Eva: Ja, rimmen är väl inte helt lysande.
Anna: Jag läste den först, det tog 20 minuter. :) Ja, jag tycker verkligen om de JCO böcker jag har läst, We Were the Mulvaneys är en av de bästa böckerna jag har läst tack vare stämningen hon har skapat. jag kan framkalla den där känslan av framtidshopp/nostalgi/total hopplöshet när som helst.

Evova sa...

jag alskade middlesex! hmpf. kanske jag var pa ratt humor nar jag laste den?

Eva-L sa...

Jag tror jag stördes av hypen kring Middlesex. Jag slutade egentligen inte att läsa den, den blev bara kvar i Skåne. Jag minns att den gjorde mig irriterad, men det är ju inte nödvändigtvis en dålig grej.