tisdag, februari 12, 2013

Läslista januari

Jag kom av mig lite, men jag har fått en del läst.

micael collins - gone

india knight - mutton

robert jordan brandon sanderson - memory of light

scott westerfeld - specials

susan hill - dolly

hugh howey - wool

ransom riggs - miss peregrine's home for peculiar children

jon scalzi - redshirts

ben aaronovitch - rivers of london

jessica shiefauer - pojkarna

Antal böcker: 10
E-böcker: 3
Omläsning: 0

Alltså, vilken lista det här är ändå! Mest bra och två (tre) trista. Till att börja med gillar jag inte Westerfields böcker, jag läste två för att bekräfta mitt första intryck och det finns inte mycket till handling tyvärr. Och trots att detta väl ska vara ett försök att visa att utseendet inte är allt, så blir det nästan tvärtom tycker jag. Det var inte mycket till handling i Miss Peregrines etc etc heller. Skräckig inledning i Florida som var väldigt otäck och påminde om Poltergeist-filmen i kombination med mer klassisk krypande otäck odjursskräck (varulv, vampyr eller vad är det egentligen?).Men sen tog det slut och blev samma gamla "vår värld är hotad nu måste vi slåss, det är vi eller dom"-grej. Det blir liksom inget av en massa stora idéer i många YA-böcker. Min reaktion blir bored now och så går jag vidare till nästa bok (turligt nog). Den tredje trista var Mutton som led av delvis samma problem som de två första: ingen handling plus ett förklätt "du måste inte vara snygg, fast det blir bättre om du är det"-tema. Det gör lite ont att skriva det, för jag har ÄLSKAT India Knight.
Rivers of London däremot var en bra bok. Knäpp, rolig och fin. Underbar karta. Evova har sagt åt mig att läsa den i ett par år nu och det hade hon ju rätt i. Redshirts är vår nästa EMK-bok, så den analysen spar jag. Wool var en riktigt bra dystopi, sträckläsningsbok, mycket obekväm (jag har inte klaustrofobi, men ibland undrar jag om det går att läsa sig till?) och jag tror att jag kommer att läsa fortsättningen, men jag hade gärna annars sett den avslutad där den slutade.
Jag köpte Dolly-boken för att den var så fin, jag blev aldrig såld på The Woman in Black, som jag tyckte var långtråkig, men jag gillade Dolly, den var otäck och välskriven. 
Jag vet inte riktigt vad jag kan skriva om Memory of Light, sista delen i WoT-serien. Jag läste den första 1994 och älskade, jag är med i en diskussionsgrupp, som var som mest aktiv 1998-99, jag följde James Rigneys blogg fram till hans död 2007 och jag har läst sönder de här böckerna. Det är såklart inte den enda författare/bokserie jag har följt på det här sättet, men det är det svåraste att förklara eftersom delar är så bedrövligt dåliga. Jag är helt enkelt ett superfan.

Inga kommentarer: