onsdag, oktober 22, 2014

Skagen

Monografin om Anna Ancher var väldigt trevlig läsning och vill man försöka sig på att läsa på danska är den ett bra val, för det var en lättläst och intressant text (om man gillar konst dårå).


På min kurs i dansk kultur var slutuppgiften att "præsenter og diskuter et selvvalgt udsnit af dansk kulturliv". Det hade varit för lätt att skriva om en författare eller ett litterärt verk (och nu undrar jag egentligen hur jag tänker när jag väljer bort ett ämne pga "för lätt". Varför skulle jag inte vilja underlätta för mig själv, jag ska ändå plugga, jobba och ha något slags liv samtidigt.), så efter att ha funderat några varv kom jag fram till att jag inte har kunnat svara på en enda konstfråga på mina danskföreläsningar det senaste året och därför borde fortbilda mig något inom dansk konst och när jag ungefär samtidigt insåg att jag inte på rak arm kunde nämna en enda av Skagenmålarna, så var det rätt självklart att skriva om dem. Om det nu blev ett särskilt diskuterande eller analyserande arbete kan vi kanske lämna därhän, men det blev i alla mycket intressant läsning för mig och jag lärde mig en hel del* om Skagen, fiskeindustri, geografi, konstnärer, målningstekniker och ljus. Och eftersom jag gjorde vissa jämförelser med filmen Klumpfisken, dansk fiskeindustri, idag och förr, så hoppas jag att denna mkt lilla analys räcker till ett godkännande, eller ett A.

I en av böckerna jag lånade på biblioteket hade någon mycket noggrant skurit ut flera bilder och, dessvärre, en hel del text. Det tyckte jag var synd och ett otyg. Det måste finnas bättre sätt att skaffa sig konst på.

  • De fakta jag kommer att minnas om 10 år (troligtvis)

Anna Ancher var en fantastisk konstnär.

Solskin i den blå stue, 1891, Skagens Museum
Skagen, idag, är Danmarks Torekov.
Fiskekvoter är dåligt för fiskare.
Jyska är lättare att förstå än Köpenhamsdanska (detta kan jag har lärt mig i första hand från Den Store Bagedyst).
P.S. Krøyers målning Sommeraften ved Skagen Sønderstrand är full med sandkorn och bör därför delvis ha målats på plats, trots att kvinnorna på bilden antagligen målats efter ett fotografi.
 Sommeraften ved Skagen Sønderstrand, 1893, Skagens Museum
Inga kommentarer: