fredag, november 28, 2014

Kulturkolloenkät!

 Kulturkollos enkät den här veckan gäller priser och frågorna är ganska omfattande och jag vet faktiskt inte om jag ens har ett svar på alla, men gör ett försök.

1. Nobelpriset, Augustpriset, Man Booker Prize, hur ser ditt förhållande till bokpriser ut?
2. Oscarsgalan är en höjdpunkt för många filmälskare, Guldbaggegalan en något mindre svensk version. Vilken är, enligt dig, den bästa film som blivit utnämnd till bästa film under dessa galor?
3. Vilka är dina favoritskådisar som kammat hem stayetter?
4. Vilka skådespelare, som ännu inte fått priset, borde få det snarast?
5. Emmy Awards är ett amerikanskt pris, ett tv-världens motsvarighet till Oscars. Vilken tv-serie är din favorit bland pristagarna?
6. Att tävla i musik funkar tydligen också, det är Melodifestivalen ett exempel på. Vilken är din favorit av de låtar som tävlat?
7. Har du någon kulturell favorit som inte hann få sin beskärda del av priser innan hen dog?

1. Jag är rätt ointresserad av bokpris. Jag försöker bli lite upphetsad av Nobelpriset eftersom jag gillar lokalerna, men eftersom det är lokalerna jag går igång mest på, så blir det inte så spännande.

2. Jag hittade (till slut) en lista över alla vinnare av Oscar för Best Picture och mina två favoriter är Oliver! (1968) och The Silence of the Lambs (1991). Oliver! är en av mina favoritproduktioner, i maj 2009 såg vi musikalen Oliver! med Rowan Atkinson som Fagin, i London.

3. Katharine Hepburn: fyra Best Actress-utmärkelser (Morning Glory (1934), Guess Who's Coming to Dinner (1968), The Lion in the Winter (1969), On Golden Pond (1982)) och ytterligare åtta Best Actress-nomineringar (Alice Adams (1936), The Philadelphia Story (1941), Woman of the Year (1943), The African Queen (1952), Summertime (1956), The Rainmaker (1957), Suddenly, Last Summer (1960), Long Day's Journey into Night (1963)).

4. Imelda Staunton (nominerad för Vera Staunton (1994) borde få en Oscar för sin roll som Dolores Umbridge + allt annat hon spelar.

5. TV-serier jag gillar som vunnit Emmy: The Wonder Years, thirtysomething, Picket Fences, ER, Ally McBeal, Sex and the City The West Wing, Modern Family och mest gillar jag The West Wing (och Modern Family)

6. Jag gillar inte Melodifestivalen, men


7. Inte död och har säkert fått sin beskärda del av priser, men Kenneth Branagh har gjort världens bästa film In the Bleak Midwinter (i USA A Midwinter's Tale) och jag tycker inte att detta faktum uppmärksammas tillräckligt och Kenneth Branagh, som jag hyser en enorm hatkärlek till, borde få pris för denna film varje år.

Inga kommentarer: