måndag, december 15, 2014

Bokträff 2

Jag åkte till Berlin för att äta brunch med ett gäng bokbesatta, som liksom jag även var en smula besatta av Primark, julmarknader, gluhwein, att resa i största allmänhet, historia och brunch.
Det var Breakfast Book Club i samarrangemang med Maries vinklubb och den Berlinboende EMK-medlemmen och tågingenjören S, med bistånd från Cecilia för att hitta det bästa brunchstället i Berlin, som drog ihop en liten resa i början av december. Gruppen reste ner lite hipp som happ, några stannade länge, andra mkt kort, några sprang på julmarknad efter julmarknad, andra var på Primark gång på gång, många muséer besöktes (Mind the book var på Ramonesmuseet J och jag inte hann med). Det åts en massa tyska chokladspecialiteter för att fira Sankt Nikolaus och dracks en massa gluhwein för att det fanns.

Jag reste med J och vi försökte hinna med allt vi inte hann med sist vi var i Berlin.
 Första dagen var det så dimmigt att tv-tornet vid Alexanderplatz inte syntes.
 Vi gick förbi ett Stasiarkiv.
 Shoppade julkläder på Primark (det är tradition nu, Evova och jag gjorde det i London förra året).
 Gick förbi reklamlappar för vad som verkara vara ett alldeles underbart museum på väg till ...
 ...Deutsches Historisches Museum där vi gick igenom utställningar från ca 1920 till nutid och såg en specialutställning om RAF.
 Vi såg också den sista biten av Berlinmuren som står kvar utanför Topographie des Terrors, där vi också var inne och läste igenom utställningen.
 På vårt hotell Shoenhouse Studios (med bra, tysta rum, sköna sängar, perfekt läge, gångavstånd till Alexanderplatz (där ligger Primark)) serverades special-Sankt Nikolaus-kakor, chokladöverdragen mjuk pepparkaka till frukosten.
Brunch åt vi på Gugelhof, ett fantastiskt ställe, med all mat man kan tänkas vilja äta och service på tyska, danska och svenska!

Ja, och böckerna vi läste och diskuterade var Adams arv av Astrid Rosenfeld och Farväl till Berlin av Christopher Isherwood. Jag hann läsa en och en halv (men har sett Cabaret (i London, med Evova, så jag vet hur den slutar). Farväl till Berlin är så bitterljuv, så tonårigt happy-go-lucky och hemsk. Adams arv var enormt läsvänlig, jag gillade inte ramhistorien så mycket, men Adams berättelse var intressant, väl berättad och rätt så jättespännande, den fick mig att tänka på Leon Uris Mila 18, som utspelar sig i Warsawas getto och Janina Davids En bit himmel om en judisk flicka i Polen under andra världskriget, en av mina favoritböcker som tonåring.

Det var ett roligt sätt att resa, tillsammans men ändå inte. Jag reser gärna med dem igen (men står nog över en eventuell resa till Nordpolen).

På Instagram finns fler bilder under #bbcberlin.

2 kommentarer:

Maria sa...

"Jag åkte till Berlin för att äta brunch med ett gäng bokbesatta"

Låter som en extramt bra grej. :)

Eva-L sa...

Tack för att du kommenterar, Maria, jag är så urusel på att svara, men jag blir glad. :) Det var en extremt bra grej. Nästa stopp är Helsingfors, du ska inte med?