fredag, januari 23, 2015

Semla igen och igen

Världens bästa semmelbullerecept

75 g smör
25 g jäst
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
1 knivsudd salt
kardemumma efter behag, jag tog för lite, dessutom tycker jag man ska mala själv
7 dl extra fint vetemjöl

dela jästen i småbitar i stor bunke, smält smör, häll på mjölk, häll över mjölksmöret på jästen vispa ihop det (jag vispar alltid här för det tar för lång tid att röra tills jästen smälter, än så länge har ingen deg dött), häll i socker rör tills det löst sig, häll i det lilla saltet och kardemumman, rör ner mjölet, ta ev. mer, när degen är klar är den glansig och kladdar inte, den är stummare än vanlig bulldeg som har mer elasticitet. låt jäsa i 40 min, det gör inget om det blir mer, men inte mindre. forma bullar, jag gjorde 10 st. jäs bullarna i 30-40 minuter. sätt ugnen på 220 grader och grädda i 10 min. skär bort lock, kladda i chokladpudding (färdig) och spritsa ICA:s färdigvispade grädde på, strö över chokladflorsocker och ät med varm mjölk.


Jag vet att det är lite tidigt, men jag tänker att något kul kan man väl få ha. (Inte för att jag har tråkigt direkt, men januari är en sorgemånad och att baka är väldigt skönt för hjärnan.)

Inga kommentarer: