måndag, augusti 24, 2015

BBC Louisiana eller Kulturtantskollo!

Breakfast Book Club anordnade en bokfrukostträff i Humlebæk under Louisiana Literature (LL). Boken vi läste var En lång vinter av Colm Tóibín, en längre novell ur samlingen Mothers and Sons, men som utgivits som roman i Sverige. Den var bra. Snabbläst, men mycket som sker under ytan och det finns många frågor. En av frågorna fick vi svar på när Cecilia frågade Colm senare på dagen, men det är en superspoiler så jag vill inte skriva det här. Hursomhelst var det roligt att han svarade, så många författare kör med RAFO, vare sig det finns något svar eller inte.
Här sitter vi i strålande solsken på Mosters Kaffebar. Trevligt fik, men sojamjölk hade de inte.
BBC var nu ett mycket kort inslag på den här resan, som för min del varade fredag-söndag. Jag och Cecilia och Petra hyrde ett mycket trivsamt hus tillsammans i Humlebæk, via Airbnb. Ett snyggt danskt stort hus, från kanske 60-talet, på gångavstånd från Louisiana. Rätt långt gångavstånd, men Humlebæk är pittoreskt och vackert som bara den, så trots värmen fick vi flera trevliga promenader.
Det här är inte vårt hus, utan ett annat på samma gata. I plåt, med stora fönster. Rätt många spindlar där på fönstren, tror jag.
Vi kom på fredagen och hann precis med Jonas Gardell och Sara Stridsberg (innan vi åt en snabb middag, gick hem och sov som stockar före klockan 23). Jonas Gardell pratade om Torka aldrig tårar utan handskar och det var intressant att lyssna på eftersom jag har läst de två första böckerna i trilogin och ännu mer eftersom jag precis har sett filmen Pride som utspelar sig under samma tidsperiod och berör liknande ämnen. Sara Stridsberg har jag inte läst alls, och samtalet handlade om hennes bok Beckomberga - ode till min familj. Författaren spoilade lite, men jag tror egentligen inte det spelar någon roll. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska läsa eller inte. Så många böcker, så lite tid.
Men. Så. Suzanne. Jag är rätt förtjust i Suzanne Brøgger, men eftersom jag har hört om hur långa köer det är till alla författare på LL, så ställde jag in mig på att inte få lyssna på henne. Men plötsligt stod jag där med en blå biljett i handen.

När jag äntligen fattade att biljetten var en garanti för att komma in (plats 121/265), så sprang jag och köpte S/Z för att kunna få den signerad och på vägen till shoppen mötte jag själva Suzanne. Hon intervjuades av Joakim Garff. Jag fick min bok signerad och var sedan nöjd och glad.
Jag och Suzanne.
 Men vår vistelse var inte slut här: vi gick, efter tips från våra värdar, till Aarstidernes gårdsbutik och kafé i hopp om lunch, vilket de inte hade, men vi köpte fina grönsaker till middag (med cash, för där gällde cash eller Dankort ...). Lunch fick vi istället äta på en söt kro, Gamle Humlebæk Kro, med låååååångsam service. God, dansk (spätta, remouladsås (ej hemgjord)) mat. Hela den utflykten tog nästan 3 timmar, så tillbaka på festivalen satte jag mig att läsa.


På kvällen åt vi middag i vårt hyrda hus, drack vin, pratade böcker, genus, barn, jobb, tittade på Amazing Race-klipp och skrattade.

Som vanligt hanns inte allt med, bara korta pratstunder med Och dagarna går, snabb hälsning på (Inte så) Anonyma Biblioholister (som jag dessutom oartigt sprang förbi utan att stanna och prata med på LL, i min jakt på S/Z-boken, sorry, Siv) och Ulrica och Vicky (visst var det så?), vars bloggnamn jag inte minns just nu. Sammanfattningsvis: mycket lyckad helg, i otroligt vacker omgivning, med många trevliga människor. Jag vill åka tillbaka nästa år.

2 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Ja, visst var det mysig med LL. Jag har ju inte lyckats ta mig dit förrän i år - trots att jag bor så nära.
Kanske hinner vi prata mer nästa gång. Ses vi på bokmässan?

Eva-L sa...

Jag tror att jag ska på bokmässan, jag har bokat hotell och tåg. men det blir i så fall bara torsdag-fredag. Jag har lite beslutsångest, faktiskt. Men jag borde åka, jag har aldrig varit där.