måndag, november 30, 2015

Kvinnoalfabetet L, M, N, O

Jag har hamnat efter en del, så jag kör ett snabbuppsamlingsinlägg med LMNO

Favoritförfattare på L: Linna Johansson är en av mina favoritskribenter, jag har läst hennes texter i flera år och i år kom äntligen hennes roman Lollo och den är  himla bra. Linna finns på instagram och är enormt läsvärd på denna bildsajt.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på M får alldeles för lite uppmärksamhetMarcia Muller skriver otroligt bra deckare med stentuffa och superempatiska PI:n Sharon McCone. Det är väldigt mycket miljö - San Fransisco, aktuella ämnen, särskilt miljörelaterade, men också relationer och mysterierna står som spön i backen. Min bästa bok är The Broken Promised Land som jag har läst fler gånger än jag vill erkänna. Alla böckerna är avslutade men det finns ganska många trådar som löper genom flera böcker, så de är absolut roligast att läsa i ordning. Det är ett stort persongalleri och folk försvinner och kommer tillbaka upprepade gånger.
Marcia Muller är en av de största kvinnliga deckarförfattarna i USA, hon bildar nån slags supertrojka tillsammans med utmärkta Sue Grafton och Sara Paretsky, men konstigt nog är det ingen som har översatt hennes böcker, trots att hon ofta slår de båda andra i underhållningsvärde, imho.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna på N vill du lyfta fram? Lina Neidestam som är serietecknare och awesome, som tecknar Zelda och Maran och Berättelser från Engelsfors. Jag vet inte om jag gillar henne mest för att hon är så himla bra eller för att min tonårige son älskar Zelda och lär sig en massa bra därifrån.

Kvinna på O jag beundrar: Sofi Oksanen skriver böcker som jag skulle vilja skriva, så det är nog tur att jag låter bli. Omfattande research, tunga ämnen, fantastiskt språk och karaktärer som dyker upp i ens huvud när man minst anar det, år efter att man läst böckerna.
Nyfiken på:

Inga kommentarer: