tisdag, mars 06, 2018

Chick lit-kanon

Veckans tema inne hos Kulturkollo är chick lit och utmaningen är att hjälpa till att bygga en kanon - vad bör man ha läst i den här genren. Det är en genre som jag är halvbra på, jag har försökt läsa flera av författarna; det är inte riktigt min kopp te, men jag ihärdar och har därför ändå lite koll, tycker jag. Chick lit närmar sig också ibland romancegenren, som är stor stor att den inte går att ha koll på, men som jag är ännu mer inläst på.

Jag började med en lista över vilka författare jag faktiskt har läst:


Läst och gillat: Fiona Walker (UK), Marian Keyes (IRE), Helen Fielding (UK), India Knight (UK), Rebecca Wells (US), Sally Thorne (AUS), Freya North (UK), Jude Deveraux (US), Wendy Holden (UK), Jenny Colgan (UK)

Läst och inte fastnat: Candace Bushnell (US), Jennifer Weiner (US), Mhairi McFarlane (UK), , Sophie Kinsella (UK), Kristin Hannah (US), Jojo Moyes (UK), Sarah Dessen (US), Jane Green (US/UK), Ali McNamara (UK). Lisa Jewell (UK), Lucy Dillon (UK)

Jag har säkert läst några fler än så, men i den listan jag tittade igenom var det de här som jag direkt mindes (eller inte*). Jag ville se om författarnas ursprung skiljde sig åt, men inte jättemycket. UK är mest representerat bland det jag gillar, men jag är rätt säker på att det är ett inlärt beteende. Innan jag läste chick lit läste jag Barbara Cartland och innan jag läste Barbara Cartland läste jag tusen hästböcker och alla utspelade de sig i England - igenkänningsfaktorn och feelgoodkänslan vinner.

Jag tror att den gemensamma nämnaren för de böcker jag har läst men inte fastnat för, är en allvarlig brist på feelgood i kombination med en viss förutsägbarhet (stämmer verkligen inte på alla). Den gemensamma nämnaren för de jag har fastnat för, och i vissa fall läst om 5-6 gånger, är nog humor och svärta i en salig blandning.

En författare som jag inte ens har tagit med men som jag uppfattar som en av chick littens föregångare är Jilly Cooper och jag vet att flera av mina favoritförfattare är starkt influerade av henne. Och jag tycker nog att man ska ha läst något av hennes alster, kanske supersuccén Riders, men om man inte orkar med tantsnuskfaktorn, någon av hennes allra tidigaste, som är mer romance än tantsnusk, som Imogen.

Min allra första chick lit-upplevelse var Fiona Walkers Kiss Chase och som jag älskar denna bok. Den har precis allt och lite till. Hon går en smula överstyr i sina senare böcker, med extra allt, men de är ändå enormt underhållande. Kiss Chase har en fantastiskt romantisk kärlekshistoria (om man gillar  fuckboys), är otroligt rolig, har ett underbart persongalleri, utspelar sig i London och på engelska landsbygden, precis så som man vill att det ska vara utifrån alla föreställningar man någonsin har haft om tweed, gin och tonic, hundar, wellingtons, landrovers, vackra brittiska män och jobb i city/låtsasjobb på gallerier. Jag fick Kiss Chase i present av Uppsala English Bookshop på deras första födelsedag, de hade en låda läsex med två olika titlar och jag fick den här och jag tror inte att jag har tackat Jan tillräckligt.

Sen läste jag Bridget Jones's Diary av Helen Fielding - otroligt underhållande och ny och välskriven och en självskriven kanonbok. Marian Keyes bör också finnas med, jag gillar fortfarande Watermelon mest, den är inte fullt så feelgood som jag tycker att en chick lit ska vara , men ack så bra.

Och så tänkte jag avsluta med en till favoritroman, India Knights My Life on a Plate - London, engelsk landsbygd, gummistövlar, rolig/sorglig, lite gin och tonic och en del läppstift.

Jag gillar chick lit som får mig att känna, jag gråter gärna, men jag vill skratta mer än jag gråter och om jag är ledsen när boken är slut, ska det vara för att jag inte vill lämna mina kompisar, inte för att NÅGON HAR DÖTT (ja, ni vet säkert vilka 3-4 författare som är skyldiga här, jag har inte ens nämnt en av dem, cos i don't even etc.)


*Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om Mhairi McFarlane, men jag lyckades läsa hennes debutroman nästan till slutet innan jag insåg att jag redan hade läst den en gång.


Det här inlägget kunde ha sett ut såhär:
Mina chic lit-kanon-bidrag
Fiona Walker- Kiss Chase
India Knight My Life on a Plate
Helen Fielding - Bridget Jones's Diary
Marian Keyes - Watermelon
Jilly Cooper - Imogen


6 kommentarer:

enligt O sa...

Det var jättelänge sedan jag läste något av Fiona Walker. Dags att återupptäcka kanske. India Knight har jag inte läst något av. Å andra sidan finns flera av mina favoriter på din icke-favorit-lista, så vi kanske inte delar chicklit-smak.

Eva-L sa...

enligt O: Chick lit är ju inte en homogen genre alls egentligen, så det är ju inte konstigt att man inte faller för alla!

Lotta sa...

Jag är svag för de irländska författarna. Amerikanska har jag ofta svårt för.

Hanneles bokparadis sa...

nådra känner jag till, några nya namn, läst flera irländskor.

Hanneles bokparadis sa...

Jilly Cooper är ju drottning Elisabets favorit

Klimakteriehäxan sa...

Jag gillar Jojo Moyes men tänker inte på henne som chick lit. Keyes och Fielding tror jag vi har med alla som svarar!