tisdag, december 18, 2018

Julutmaning från KulturkolloVad har du (och dina nära och kära) för jultradition som är extra viktig för dig? 
När jag och min närmaste familj firar för oss själva så går vi upp tillsammans på morgonen och äter frukost medan vi delar ut ALLA julklapparna. Inget galet väntade på nån försenad tomte. Sedan njuter vi av det vi fått, och resten av dagen, i lugn och ro. Vi ger mest varandra spel, böcker och choklad, så vi brukar ha det supertrevligt.*

Vad läser du inför och under jul? 
Inför den här julen fastnade jag i nån slags hetsläsning av ca alla feelgoodjulromaner som finns på Storytel. Kan särskilt rekommendera Sarah Morgans Miracle on 5th Avenue, för julstämning på Manhattan. Annars läser jag alltid Johans jul av Eva von Zweigbergk. Det är min favoritjulbok (tätt följd av En ring av järn). Under julen är väl tanken att jag läser mina julklappsböcker, om jag får några. I år har jag önskat mig Sarah J. Maas avslutande del i Throne of Glass-serien, Kingdom of Ash. Men jag vet ju inte vad jag får, OM jag får något, så därför har jag stödköpt Swimming Home av Deborah Levy och Sabrina av Nick Drnaso till mig själv.

Vilken bok skulle du vilja ge bort till en känd person i julklapp och varför? 
Om en kändis läser en bok som jag gillar hur vet jag att hen inte förstör hela grejen med den? Och om jag nu delar ut lästips i uppfostringssyfte hur vet jag att kändisen ens fattar? Ta Horace Engdahl, som går igång på att (tro sig) vara hatad**. Han skulle ju aldrig förstå. Men för att göra det enkelt för mig (och honom): Horace Engdahl borde läsa Chimamanda Ngozi Adichies Alla borde vara feminister. Och sedan borde han aldrig mer läsa en manlig författare i sitt liv utan enbart romaner skrivna av kvinnor och enbart romaner skrivna av kvinnor, med ett feministiskt budskap. Inte för att jag tror att han kan förstå, utan för att jag tror att han skulle ogilla det.

*Om ni frågar mina barn så tror jag att svaret är när vi alla ser Ett päron till farsa firar jul kvällen före julafton, vilket vi gjort varje år i tio år.

**Är det lika kittlande att vara föraktad? För det är inte hat, det är ett bottenlöst förakt, som kommer att sluta i liknöjdhet.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

att vänta på tomten är inte kul

Kulturkollo Linda sa...

Bra råd till Horace, men tror tyvärr inte att det hjälper. Och riktigt bra att du förberett dig genom stödköp av böcker till dig själv. Man vill ju inte riskera att bli utan ...

Ela sa...

Underbart att dela ut alla paketen på en gång! :-)

Boklysten sa...

Att ha det trevligt och mysigt är ju väldigt viktigt på julafton.

Klimakteriehäxan sa...

Se där så mycket bra du kommer med! Julklappsmorgon låter smart, faktiskt. Horace och Chimamanda är en kanonkombo. Och "Johans jul" måste jag leta upp! God jul!