onsdag, oktober 07, 2020

Nobelprisvecka!

Än så länge har vi fått veta vilka som fått priset för medicin (Harvey J. Alter, Michael Houghton & Charles M. Rice), fysik (Roger Penrose, Richard Genzel & Andrea Ghez)  och kemi (Emmanuelle Charpentier & Jennifer Doudna) och imorgon är det dags för litteratur. Jag vet inte riktigt när jag gick från att sitta spikad framför teven första torsdagen i oktober klockan 13 varje år, till en mer ointresserad inställning, klart jag vill veta vem det är, men ... Men kanske vid Bob Dylan? Definitivt efter allt som hände med metoo, vidriga kulturmän höga på sin egen inbillade betydelse, akademiledamöterna som försvann en efter en, vissa för alltid, från oss.


I år har jag ändå känt mig lite mer intresserad, kanske på grund av pandemilivet, där inget i boklivet ser ut som det brukar. Och jag kommer definitivt sitta klistrad framför TV4 på torsdag eftersom Jenny från Stadsbiblioteket är med och kommenterar valet.

Det här inlägget föranleddes dock av enligt O:s Veckans kulturfråga som den här veckan lyder: 

Vem är din favorit bland tidigare Nobelpristagare i litteratur? 

Jag kan börja med att erkänna att jag bara har läst 23 av 101 författare, men av dem har jag några klara favoriter*. Klarast är T. S. Eliot vars The Waste Land jag har läst till och från i årtionden. 

För några år sedan inledde BBC Radio 4 året med att låta Jeremy Irons läsa alla Eliots dikter och nu skulle jag ha länkat till den uppläsningen, men tyvärr så ligger programmen inte kvar. Or so I thought ...

Jeremy Irons egen hemsida finns uppläsningarna kvar, så in där och njut!*Alla andra säger flera så: Johannes V. Jensen, William Faulkner och Herta Müller är mina andra favoriter.

3 kommentarer:

enligt O sa...

Eliot är ju himla bra! Måste läsa mer Faulkner och Müller och bekanta mig med Jensen. Känner dock lite som du gällande priset och det började även för mig med Bob Dylan.

Jenny H sa...

Jag har inte heller läst många av nobelpristagarna. Eliot har jag dock läst, just The Waste Land, när jag läste litteraturvetenskap på högskolan och någon omläsning har det blivit av just den också, sen dess. Kanske skulle ta och läsa något mer av honom. Har du något tips att ge?

Robert W sa...

23 av 101 är ändå inte så "bara".