måndag, februari 26, 2007

Bokrea

Jag tänkte beställa lite böcker till barnen på adlibris bokrea och av misstag gick jag in på ungdomsböcker och då tänkte jag att det kan inte vara för tidigt att börja köpa såna heller? Om de inte finns att få tag på om 10 år. Fem-böckerna till exempel. Så jag beställde Fem på smugglarjakt och Fem räddar en hemlighet. (Men nu slog det mig plötsligt att det kanke är de böckerna som rensats på genuin engelsk mat eftersom svenska ungdomar inte skulle förstå att upskatta dessa. Vilken sinnesvag människa censurerar Fem-böcker? (Och om man ska censurera dom, varför inte ge sig på den hemska kvinnosynen istället? Jag får leta fram mina egna (jag har svårt att dela med mig av böcker) och börja köpa till de delar som fattas på bok/serietidningsstället vid Löderup i sommar). Men jag beställde också Flyg, ollonborre, flyg. Christine Nöstlinger var en av mina absoluta favoritförfattare när jag var barn (jag älskade Annika, fjorton år).

På bilderboksavdelningen hittade jag en bok om Gustav Vasa, det kan man väl aldrig börja för tidigt med, jag minns hur vi satte upp minipjäser om Gustav Vasa med Peter Hjelm, legendarisk lärarvikarie i Motala, och hur vi gjorde gipsmasker med rött skägg och gömde kungen i hökärran (en såndär bocklåda i gymnastiksalen ) och Magnus Gustavsson stack träsvärd genom gliporna och Stefan Eriksson körde ekipaget, jag tror Åsa Isaksson var Gustav Vasa, för hon var släkt med honom.
Och väldens bästa bilderbok (hade jag hitta min egen hade de faktiskt fått den för länge sen) om Bella & Gustav Om en liten vecka.Till mig själv köpte jag Nigellas sommarmat och Annas medelhavsmat. Och Andrew Langs rubinröda (fast på engelska) sagobok för jag gillar sagor. Synd att jag inte har tid att läsa.

4 kommentarer:

crrly sa...

Å, vad mycket att kommentera, kul!!

Synd bara att man inte ser inlägget medan man gör det... *krånglar lite...*

Vaaa, är det sant, har de tagit bort den engelska maten ut Femböckerna?!! Otroligt.

Nöstlinger!!! Jaaaa. Älskade hennes böcker. Och ända sen jag läste Burkpojken har jag velat ha en son som heter Konrad, så coolt namn.

Peter Hjelm, hade ni honom i... vad kan det ha varit, svenska? Historia? Vi hade honom i bild, har jag bestämt för mig. Eller så har jag bara drömt... men jag tror inte det.

Stefan Eriksson har jag varit kär i!!! :D :D :D (Och DÄR avslöjade jag det för någon för allra första gången, haha...)

Släkt med Vasa??! Trodde de var utdöda men de ynglade väl av sig lite hur som helst så det borde väl inte vara omöjligt förstås, att snoka reda på några gamla anförvanter... Apropå det måste jag ju beställa böcker till jobbet imorgon, har glömt det! På rean fanns ju en bok om kungahusen och hur de är relaterade till varann, och där får även alla frillor med barn vara med! En sån bok är ovärderlig på jobbet, det blir ALLTID fel när någon ska försöka skriva om något kungligt...

Bella och Gustav, jaaa, kvalitet, verkligen. *gilla*

Har missat Nigella helt. Fast jag är otroligt ointresserad av mat-tv så man kanske inte kan säga missat. Jag tycker det mesta de lagar på tv är extremt oaptitligt även som icke-gravid...

Andrew Lang... har jag också missat helt.


När jag ändå är inne hos dig och kladdar -- din man får inte tro att jag bojkottar honom helt!! Har försökt svara flera gånger på hans Indo-inlägg men Blogger har inte gillat mina svar utan kastat iväg mig/stängt ner sig. Dock får han inte missa crees Indo-vurm, det var ju hon som började! :)

Eva-L sa...

Vad trevligt att se dig här igen;-)
Peter Hjelm hade man väl i allt möjligt, men eftersom han är konstnär så blev det ju bild av det mesta.
Är det verkligen samma Stefan Eriksson? F:s bästa kompis.
Hela Sverige är släkt med Gustav Vasa tror jag, om man kollar lite.

Barnen lyssnade andäktigt på Bella och Gustav (som jag läste som Toivo Pawlo, vi har lyssnat mycket på Loranga, Masarin etc.)
Nigella skrev innan hon var på TV.

Lite konstigare att du missat Andrew Lang tycker jag. Jag orkar inte dra allt men på 1800-talet samlade han ihop ungefär alla sagor och gav ut dem i bokform. Well done, tycker jag.

Eva-L sa...

Och nu har jag popupkommentarer också...

crrly sa...

Bra med popup!

Stefans bästa (?? polare var ju MR, ett år yngre, han som dök............... Och nej, jag kan inte förklara varför jag var kär i Stefan! :)


Så Lang var typ bröderna Grimm fast på engelska, eller vadå? Ja, i så fall är det helmärkligt att jag aldrig har hört talas om honom.