onsdag, september 16, 2009

Not so scary after all

Jag var på Bröstcentrum City och gjorde mammografi idag och det var precis som jag föreställde mig det. Eller, det var faktiskt inte så jävligt som jag föreställde mig, ibland lönar det sig att läsa hemska saker. Visst trycktes brösten ihop (och om de har en standardinställning så är jag numera ännu mer tacksam över mina bröst av ngt mindre stl) och visst var det inte skönt, men det gjorde inte heller ont. Inte ens i det bröstet som redan gjorde ont. Efter röntgen gjorde läkaren en ultraljudsundersökning och eftersom han inte såg något onormalt alls, så nämndes inte ens nålen. Allt såg ut som det skulle alla knölar skulle vara där och nu vet jag mer om vad jag ska känna efter. Det är svårt att känna efter knölar tycker jag. Dels för att det är svårt att hålla sig till en gång i månaden, hur håller man reda på det, och dels för att det känns ju faktiskt inte riktigt likadant varje gång och ju oftare man känner desto mer knölar är det tycker jag. Och då brukar jag sluta att känna efter ett tag och det är ju en halvdan lösning. Så jag är lite imponerad av att jag faktiskt gick iväg och gjorde det här.

Daph, I had a mammography and an ultrasound today because I felt lumps in one of my breats. It turns out it was all perfectly normal and all in all it turned out to be a very positive experience and I learned a lot of useful things.

5 kommentarer:

crrly sa...

Skönt.

Jag kollade en konstig knöl för något år sen, men i Lund har de inget bra bemötande ALLS när man ska göra en sån grej, fy fan. :-[

Som skönt var så kändes mammografin inte alls, och även biopsin var helt smärtfri, det var nästan ett antiklimax så rädd som jag var innan.

Dock fick jag inget svar på vad min knöl är men det kan vara en pytteliten mjölkstockning. Jag ska komma tillbaka när jag inte ammar längre. Om sisådär en tio år då...? :-p

Eva-L sa...

Min knöl var antagligen en förstorad mjölkkörtel, men när jag ammade så var det svårt att känna nåt utom mjölk i brösten så jag visste ändå inte riktigt hur det skulle kännas. Men jag tror att det var därför min läkare skickade iväg mig, hon gissade på mjökkörtel men eftersom det kändes så annorlunda för mig ville hon att jag skulle vara säker. Gröndals vårdcentral är ett toppenställe helt enkelt!
Du kanske inte fick svar för att de inte hittade något? Men du borde ju kunna ringa och fråga.

crrly sa...

Ah, jag menade också att min knöl nog är en förstorad mjölkkörtel, ev med en liten mjölkstockning i, så svar fick jag. Även om de inte visste säkert. Det går inte att bli säker förrän jag slutar amma, sa de.

Fast knöliga bröst kan man tydligen ha utan att det är något konstigt. Somliga har visst en hel del ofarliga knölar i brösten.

Usch, vad jag är totaltusel på att känna igenom brösten förresten. Knölen upptäckte jag av en ren slump, när jag kliade mig i bastun. Hm.

Daph sa...

I'm soo glad everything turned out well. Due to the large # of women in my family who have had breast/ovarian cancer, I have to have a mammogram every 5 years...it's that time again. I miss talking to you! Love to all!

anna sa...

puh...