tisdag, september 20, 2011

Tarte tatin


När jag flyttade till Uppsala för att plugga så gjorde pappa rent mormor Sigrids gamla gjutjärnspanna åt mig (den vita emaljen kom som en total överraskning). Med den och en sten skjutsade han mig sedan till Täljstensvägen i Eriksberg (jag har kvar stenen också). Häromdagen gjorde jag en tarte tatin i gjutjärnspannan och det var nog det godaste som tillagats i den pannan. Först smälte jag 2 dl socker (råsocker och vanligt blandat) med 50 gr smör i pannan. Sedan lade jag i äppelbitar från 5 äpplen (Discovery). Jag vill minnas att jag innan äpplena fick koka ihop där i sockersörjan petade dit smördegsskalet (färdig smördeg, 2 bitar, kavla ut så de sätts ihop, svep runt äpplena). Efter en kvart ställde jag in allt i ugnen tills smördegen var klar, 20 30 minuter. (Jag hade ett recept att gå efter, minns inte riktigt vilket men tror det här.) Tarten serverades med vaniljkräm, tyvärr ej hemgjord och/eller vaniljglass. I 3 dagar räckte den och den blev bara godare för var dag.

Jag släpade med mig en massa äpplen hem från Det Nya Huset, men de blev först till äppelkaka i långpanna, medan jag funderar på sockermängd/sort i nästa tarte tatin.

Daph, I made a tarte tatin the other day and it was fabulous. I tried to sell it to the kids as apple and toffee pie, and N quite liked it, but E didn't like the apples.

Inga kommentarer: