torsdag, oktober 15, 2015

Kvinnoalfabetet G

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på G.
Sue Grafton. Jag har läst om Kinsey Millhone, som bor i en lägenhet som är et f.d. garage, i 25 år och det är jättebra deckare. Konsey är föräldralös och en ensamvarg. Det är mycket jobb, lite glamour, och massor med envishet. I Kalifornien. En av mina absoluta favoritdeckarförfattare (som alla f.ö. är kvinnor). Hennes serie passar extra bra in i den här enkäten eftersom titlarna bygger på en liknande princip: "A" Is for Alibi, "B" is for Burglar, osv.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Georgia O'Keeffe. Jag såg en utställning av några av hennes målningar en gång, underbar upplevelse. Vi missade Santa Fe när vi bilade genom USA, men nån gång ska jag åka dit och besöka muséet. Här skriver Johan om vårt stopp i New Mexico. Jag minns ingenting av boendet eller vad vi gjorde eller åt. Jag minns att vi körde in i New Mexico och att vi självklart skulle bo i Moriarty, men det är ungefär allt, minns dock att New Mexico såg ut precis som i Breaking Bad.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Gunilla Wolde, som tvärr dog tidigare i år, skrev de mest fantastiska barnböcker.
Den här har jag läst otaliga gånger.
4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Jag har faktiskt inte läst något av George Eliot. Det borde jag göra.

Enligt O:s svar.

Inga kommentarer: