fredag, november 06, 2015

Kvinnoalfabetet K

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på K.

"Gnistrande knarrande skare hård.
Ensam, ensam är nattens rymd över vita vägar.
Mig fyller bister törst
till vinterrymden."
Karin Boye

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Yayoi Kusama, konstnär som just nu ställer ut på Louisiana. Jag håller precis på att planera hur jag näst får dit hela familjen helst, men framförallt mig själv före 24 januari 2016. Det lutar åt nyår i Skåne/Köpenhamn.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Isobel Hadley-Kamptz är en skribent som jag har följt i många år, ända sedan hon började blogga (2005, bloggåret). Hon skriver om kanske om politik i första hand, vilket är nog så intressant, men hon skriver också bra m mat (tidigare på Taffel, googla taffel + rysk kyckling), sorg, sinnestillstånd m.m. Alltid tänkvärd.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Josefine Klougart har jag planerat att läsa sedan hennes Én af os sover kom ut 2012, men det har fortfarande inte blivit av. Idag köpte jag till slut boken. Här är en dubbelintervju med Josefine Klougart och Suzanne Brøgger.

Inga kommentarer: