tisdag, januari 19, 2016

Läsning 2016


Jag brukar inte ha någon årsplan för min läsning, inte mer än att jag tänkte läsa så mycket som möjligt. Eftersom böckerna jag ska läsa och har införskaffat har fått en egen bokhylla* tänkte jag ha en plan i år och läsa dem i första hand. Det går ganska bra, av de 118 böcker som stod i hyllan 1 januari har jag nu läst tre (av tio lästa böcker i år). Eftersom jag satt upp 100 böcker som mål för året på Goodreads, lär jag ju inte hinna med alla, och i detta nu är minst fyra böcker på väg till mig från en nätbokhandel och förhoppningsvis ytterligare några stycken från English Bookshops Book Club (general fiction & classics), så hyllorna lär ju inte tömmas direkt, men här finns många bra böcker som jag tänkt läsa länge. 

Först läste jag Babettes gæstebud av Karen Blixen. Jag köpte den i Köpenhamn för max två år sen. Jag försökte läsa Blixens Vintersagor när jag var tonåring, men fastnade inte och på danskkursen för nåt år sen läste vi någon av de novellerna och jag gillade den inte nu heller. Jag gillade inte den här heller. Det är den magiska realismen i kombination med skröna, jag gillar det inte.

Den andra var också en dansk bok, men på svenska, Josefine Klougarts En av oss sover. Jag läste den på svenska eftersom jag hittade den som pocket på Stadsmissionen och även om jag tänkte läsa den på danska också för 1) underbar bok, som jag älskade, det är bilder och en närvaro som jag känner igen mig i så starkt, och 2) jag vill kolla några översättningsgrejer, så var det en jättebra översättning av Johanne Lykke Holm och hade jag inte pluggat danska hade jag inte hakat upp mig på nånting.

På Stadsmissionen hittade jag också Keplers senaste, Stalker och den tog ingen tid alls att läsa, så trots att jag ville sluta på kapitel 8, bestämde jag mig för att läsa klart den. Jag vet fortfarande inte om jag har läst del 4 i den här serien, det är inte direkt litteratur som fastnar och den här kändes inte alls färdigskriven. Resonemang som bara slutade, karaktärer som tänkte halva tankar och både protagonister och antagonister är osympatiska. jag tror inte det är enbart Keplers fel, utan helt enkelt jag som tröttnat på deckare återigen. Det känns inte alls trovärdigt (och jag läser rätt mycket fantasy, urban fantasy, sf och steampunk).

*Eftersom det här är en helt egen hylla testar jag färgsortering. Jag verkar gilla svarta böcker bäst.
2 kommentarer:

Bibliotekskatten sa...

Åh vilken bra ide med egen hylla ... Det ska jag försöka få till på ngt vis. Fint också att kunna gå all in och färgkoda i i alla fall en hylla. Snyggt! Risken är väl bara att man kommer inse hur himla mycket oläst som finns i hemmet ... ;-)

Eva-L sa...

Jag blir mest glad när jag ser hyllan, fast först trodde jag att jag skulle få lite dåligt samvete för att böckerna var så många. Däremot har det ju fått mig att försöka köpa lite färre böcker, men istället lånar jag fler så jag vet inte ... Men jag vill verkligen läsa de här böckerna, så det är bra att se dem också!