tisdag, mars 15, 2016

Veckans kulturkollo - kokböcker

Det är verkligen ingen utmaning för mig att svara på Kulturkollos utmaning den här veckan!

  1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
  2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat? Berätta gärna!

1. Nigella Lawson Nigella Christmas -om jag nån gång skulle välja att fira brittisk jul finns ALLT här
2. Nigel Slater The Kitchen Diaries + Appetite - jag behöver ingen andra kokböcker egentligenBonus:
Jag älskar böcker med matskildringar; det är oftast något som stannar kvar hos mig långt efter en läsning (till exempel är det första jag tänker på från Hey, Dollface* berättelsen om den gamla bästisen som går in på The Russian Tea Room och sliter upp en skinkmacka och tuggar sig? Det säger ju sig självt att mitt första önskemål när jag var i NYC första gången var att gå till The Russian Tea Room)
Här är några jag kommer på rakt av:

Anne på Grönkulla - socker i ärterna, kamferolja i kakan

Miss Marple och Hercule Poirot (Bertram's Hotel!)

Lilla huset på prärien - kärnat smör med tillsats av spad från riven morot för bättre färg vintertid, grillad grissvans, lönnsirapskola gjord i snö

Fem-böckerna (mycket läsk, kakor, men också en hel del tomat- och skinksmörgåsar, ett av mina bästa egna minnen är när min au pair-mormor lärde mig att göra perfekta engelska tomat- och skinksmörgåsar, jag gör dem fortfarande ibland)

Röde Orm (julbord)

The Secret History (tvillingarnas besatthet av bröd med cream cheese och jam har blivit en besatthet hos mig (dvs, jag äter dem inte, men tänker på dem ca varje gång jag ska rosta bröd), och att min bokklubb fick dricka bubbelvin och Guinness vid ett tillfälle)

Harry Potter (enorma mängder mat och konstig mat)

Anne McCaffreys fantasy innehåller väldigt bra matbeskrivningar av mat som kan tänkas finnas i andra världar, många spännande grönsaker varav en del helt enkelt är förklädda (i ord) ärter (spheres) och morötter (stalks), men som låter tusen ggr godare när Anne har beskrivit dem.


*En av världens bästa ungdomsböcker

7 kommentarer:

Viktoria/kulturkollo sa...

Omg, ANVÄND Nigella Christmas. T o m som vegan h ar jag använt den men i ärlighetens namn så är det nog mest slm lektyr jag h ar den nu också. Dregglar i timmar varje jul och gör en drink i alla fall el något. Även om jag inte använder rakt av kan man få tips på en sherrysort till kakan el fyllning till pumpa.

FrökenChristina sa...

Åh, The Russian Tea Room. Dit skulle jag vilja gå någon gång. Fast inte av samma orsak. Det är någon gammal spionfilm jag sett där de har en dräpande dialog därinne.

Nigellas bok verkar vara populär i dagens utmaning.

Boklysten sa...

Jag älskar kokböcker och blir nyfiken på Slaters bok.

Eva-L sa...

Viktoria: Ja, men jag lääääääser ju i den. :)
FrökenChristina: Det var kul, inte spektakulärt, men de hade ryskt te med sylt!
Boklysten: Jag älskar Slater för att maten är så lätt att laga, inga konstiga ingredienser, ibland tar det lång tid (fast då handlar det mest om tillagning i ugn), men det blir alltid gott!

David /OArYA sa...

Åh, ÄLSKAR Nigel Slater! Allt jag lagat som jag sett i hans program har varit top notch!

Monika sa...

Nigella har jag ingen kokbok av, men jag har sett några av hennes matprogram :)

Eva-L sa...

David/OArYA - men visst är det så! allt blir gott, det går nästan inte att misslyckas. men så ligger fokus mer på smak än snyggt, mycket lättare att få till bara den ena för mig :)
Monika - det är rätt användbara kokböcker, det är bara just julkokboken som jag mest har att titta i. men tv-programmen är också bra (utom att musiken är outhärdlig då)