tisdag, augusti 16, 2016

Danmark och Kulturkollo

Veckans tema hos Kulturkollo är Danmark och utmaningen är att gör en lista med:

Min bästa danska författare/bok
Min bästa danska film
Min bästa danska TV-serie
Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar t.ex. musik, mat, konst, en plats, en person)

Det här känns en smula specialanpassat efter mig och mina intressen just nu (och de senaste tre åren), men det är det säkert inte. Men om hela världen är en datorsimulering, vilket min man påstår, så är det kanske ändå det?

Författare/bok: Det är ju helt omöjligt att svara på eftersom jag gillar allt danskt jag läser, kanske lite för urskillningslöst. Jag vill inte heller vara alltför förutsägbar, så jag svarar INTE Inger Christensen på den här (fast Sommerfugledalen ändå). Istället vill jag lyfta fram Helle Helle som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris för Ned till hundene (som jag inte har läst) och är en av alla tusen danska författare som gått den danska Forfatterskolen. Min favoritroman av henne är Hvis det er/Om du vill . En rätt lågmäld historia om två som springer vilse i en skog (vilket torde vara lite av en bedrift i Danmark, då de inte har så mycket skog).

Film: Klumpfisken är en fantastiskt underhållande och fin film om fiskare på Nordjylland. Typiskt bra realiafilm om man vill veta mer om det danska samhället. I filmen besöker dom ett akvarium - Nordsøen Oceanarium i Hirthals, som verkar helt underbart, men om man inte kan åka ända dit, så kan man åka till Den Blå Planet, som ligger precis bredvid Kastrup, istället.

TV-serie: Den TV-serie som jag har sett flest gånger är Lykke, men jag vet inte om jag egentligen tycker att den är bäst? Jag är bara väldigt, väldigt förtjust i David Dencik och Bodil Jørgensen och alla andra. Nikolaj og Julie är riktigt bra och just nu kan man se den på dr.dk, Det går att se en massa bra serier på dansk tv, helt lagligt och ofta med text.

Kulturtips: En plats, Köpenhamn i slutet på maj är knökfullt av blommande kastanjeträd. Helt magiskt.


Jag har skrivit en del inlägg om danska kulturföreteelser. Christensen, lästips, Skagen, poesi, Louisiana. Och snart börjar jag plugga klassisk dansk litteratur på SU, så det lär dyka upp fler.

5 kommentarer:

FrökenChristina sa...

Nikolaj och Julie, den hade jag glömt. Bra är den i alla fall även om mitt minne är lite sporadiskt tydligen.

Monika sa...

Jag är egentligen barnsligt förtjust i Köpenhamn, men trots att jag bor bara en knapp timme därifrån så är jag inte där speciellt ofta.

Anna sa...

Många bra tips där :-)

Boklysten sa...

Vi har pratat om att besöka Köpenhamn, men än har det inte blivit av. Ska nog ta ett allvarligt snack med gubben min så vi kommer iväg nån gång.

Ugglanoboken sa...

Helle Helle är jag nyfiken på!