fredag, april 14, 2017

Teamtrio omläsning

Lyran vill veta vilka ens omläsningsfavoriter är. Jag läser om enormt mycket. Eller jag har läst om enormt mycket. Numera läser jag mer nytt än om. Men, varje sommar när jag tror att jag ska beta av min TBR slutar det med att jag väljer en fantasyklassiker i hyllan och läser om den istället. Och bland alla mina fantasyböcker finns det tre stycken* som jag har läst om väldigt många ggr:

Magician av Raymond L. Feist - Första delen i en enorm serie som utspelar sig i olika världar och i olika dimensioner. Den är ingår i The Riftwar Saga, som nog ändå är min favorit (The Empire Trilogy och The Serpentwar Saga är nästan lika bra, Empire är eventuellt bäst ändå). Det är dvärgar och alver och drakar och demoner och trollkarlar och allt man kan önska sig.

The Summer Tree av Guy Gavriel Kay - Den här boken satte jag i händerna på Johan när han skulle kryssa rutan "något jag tror att jag inte kommer att gilla" i BOTNS-bingot förra året. Johan läser nämligen inte fantasy. Han läste den här och fortsatte sedan med de andra två delarna för det här är ju en av världens bästa fantasyserier.

The Magic of Recluce av L.E. Modesitt, Jr. - Jag har läst ytterligare några delar av Modesitts böcker om Recluce, men jag gillar dem inte. Kanske för att han skriver bakåt i tiden, kanske för att de helt enkelt inte är lika bra. Den här kom först men utspelar sig sist och den är egentligen ganska irriterande, man måste läsa en hel del ointressanta beskrivningar innan det händer nåt, men när det väl händer nåt så är det alltid väldigt spännande. Och, en del kan säkert störa sig på det, men Modesitt är besatt av att beskriva maten Lerris äter och jag är en sucker för mat i böcker.


Det är rätt svårt att berätta om de här böckerna utan att spoila, men de innehåller olika teman som jag är förtjust i: mat, som jag redan har nämnt, klassiska berättelser (tänk Arthursagan) berättade på ett lite annat sätt, vad är egentligen gott och ont och hur mycket otur kan man ha när man dricker för mycket en kväll och råkar slå ihjäl en ond person och plötsligt sitter på en kontinent ingen visste fanns på ens värld och det är getter överallt (ok, det inträffade senare i serien)?


*Vi kan ju låtsas att det bara är de här tre fast det är antagligen 15-20 till.

                                            Här är en bokbild, med sommargeting och allt.

Inga kommentarer: