onsdag, maj 10, 2017

Tematrio flickor

Lyrans tematrio den här veckan: Berätta om tre bra romaner som handlar om flickor!
Och det kan jag göra!

1. Den första, självklara, Mor gifter sig av Moa Martinson, som handlar om Mia och hennes mamma som lever med en man som arbetar som dräng eller dagavlönad arbetare. De bor i tilldelade bostäder, hus som de oftast delar med flera familjer; alla familjer har ett rum. Jag såg delar av tv-serien innan jag läste boken för första gången och eftersom de flyttar ofta och min familj precis skulle flytta från kedjehuset på den trygga gatan i stan tillbaka till landet och till en ny skola, så jag identifierade mig mycket med Mia (jag lånade till och med repliker när folk frågade om flytten, om jag minns rätt). Sen hittade jag boken (Svalans bokklubb) och läste den gång på gång under några år. Jag tror att det var den här socialrealistiska skildringen av bondesamhällets förändring och industrialiseringens effekter i norra Östergötland som fick in mig på dystopier.

2. Jag tjatar om den här en del, men Hey, Dollface av Deborah Hautzig är en fantastiskt bra roman om två tonåriga flickor i New York, vänskap, sorg och kärlek och vad som är "normalt". Finns som e-bok på Amazon för $1.49 - ett kap. Också bra bok om en gillar NYC.

3. Ytterligare en NYC-bok, som jag läste om och om igen under mina sena tonår: Jay McInerneys Story of My Life. Det är verkligen inte storyn om MY life, det är nätter i New York, djup ångest, lyxkonsumtion, tabletter osv, men det kändes faktiskt så ändå. Jag har inte läst om den på 20 år, jag är livrädd för att magin ska ha försvunnit. Huvudpersonen Alison (i mitt huvud handlar Elvis Costellos Alison om henne, men så är det ju inte, men jag minns att jag tyckte att namnet "Alison" var underbart) beskrivs som en modern Holly Golightly på baksidan av mitt bokexemplar och det stämmer.

Inga kommentarer: