onsdag, juni 21, 2017

Ikappläsning + sommarbingo

Jag har satt 104 böcker som läsmål för året, på Goodreads. Jag brukar läsa mest de första tre månaderna, nästan inget i juli och normalmycket resten av året, så när jag var sjuk i fem veckor så halkade jag efter en del. Det spelar så klart ingen viktig roll, det går att ändra målet närsomhelst, mängden böcker är inte viktig. Men det står hur man ligger till ("5 books behind") och det är ett litet irritationsmoment. Jag ligger gärna mitt på. Nu var jag i alla fall helledig förra veckan, ingen matlagning, inget jobb, minimalt omhändertagande av barn, så jag fick läst sju böcker! Och vips så var jag ifatt (eller jag är 1 book behind just nu, men jag läser Tracys hämnd, till sommarbingot och den är inte lika bläddervänlig som första gången ....).


Kupé nr. 6 kryssade jag på "En som utspelar sig utom Europa och USA". De är bara i Moskva mycket kort, trots allt och större delen utspelar sig i Sibirien. Mycket bra bok, mannens berättelser påminde lite om There Once Lived a Mother Who Loved Her Children, Until They Moved Back In, av Ljudmila Petrusjevskaja och miljöbeskrivningarna av tåget och städerna och det Sovjet de reser igenom var fantastiska. (Jag gillade den så mycket att jag bestämde mig för att läsa klart Tolv stolar av Ilf och Petrov.)

Tvinga mig kryssade jag på Glesbygdsskildring från valfritt land, trots att Jack Reacher befinner sig i tre rätt stora städer utöver den glesbygd han verkar föredra. I just den här boken är glesbygden en liten stad i mellanvästern i USA, kanske Kansas, kanske Oklahoma. Anonym och nästan öde, förutom de udda typer Reacher stöter på när han försöker ta reda på varför staden heter som den gör (Mother's Rest). Jag älskar Jack Reacher och skriver under på Goodreads-läsaren Brendas credo: "I proudly admit, right up front, that I am a genuine, card-carrying Reacher Creature. I will follow Reacher wherever he goes. I will read all future books (...)". Det här var en riktigt bra Reacher-bok, men det tycker jag ju nästan alltid. Sträckläsning av bästa sort, bra flyt, mycket bra intrig, råbarkade slagsmål och dialogstoppande onliners. Jag hade gärna sett några fler dinerfrukostar, nu blev det mest kaffe.

De övriga sex var Min dotter Amy (kryss på bok med musik), sorglig läsning; Angel's Blood av Nalini Singh efter tips från OSRBC (kryss på bok med magi) rent paranormal-fluff, perfekt läsning för sömnlös natt med störande grannar); Klass (kryss på ett enda ord i titeln), jag älskade inte; Midnattsflickor av Jonas Moström (kryss på kunde handlat om mig i en helt annan tid/annan plats), hyfsad Uppsalaskildring (även om jag störde ihjäl mig på dålig faktakoll: vårbalen är inte på Valborg); Längtans ö (kryss på read on location), miljödelarna var bra, intrigen, not so much; Brändövägen 8 Brändö. Tel 35 av Henrik Tikkanen (kryssade på gult omslag), fin, sorglig och hemsk + att jag önskar att jag hade haft mina nya läsglasögon pga mkt liten stil i min utgåva från Söderströms Nya klassikerserien.

Jag har 11 kryss* än så länge och är inte i närheten av bingo.

*De andra är Konstsilkesflickan, Ett helt liv och Killmaterskan. Jag tycker att jag lyckas bra med att läsa brett i både tid och rum, men det har blivit väl mycket sorg, ångest och ensamhet.

Nu ska jag se ifatt Skam.


Inga kommentarer: