tisdag, augusti 22, 2017

Städfynd

Jag städar mitt arbetsrum och hittar både det ena och det andra. I ett anteckningsblock hittade jag en ofullständig 10-i-topp-lista. Det gäller uppenbarligen böcker, men jag vet inte riktigt i vilken kategori. Jag tror att det gäller mina bästa läsupplevelser snarare än bästa böcker, även om några passar in på båda listorna. Jag tror att jag skrev den för att jag aldrig vet vad jag ska svara när sådana här frågor dyker upp, men varför jag då skrev den i ett litet anteckningsblock som i övrigt mest var fullt av jobbanteckningar kan man ju undra. Men jag hittade den i alla fall och den ser ut så här:


Jay McInerney - Story of My Life
Lukas Moodyson - Vitt blod
Slavenka Drakulic - Balkan Express
Richard Adams - Den långa flykten
Wilkie Collins - The Woman in White
John Irving - Ciderhusreglerna
Margaret Mahy - Förvandlingen
Donna Tartt - The Secret History

Det fina är att jag minns varje förstaläsning av de här böckerna, trots att jag läste dem för första gången på 80- och 90-talet. Jag har läst dem alla minst två, mest tio (gissar) gånger. Och det är den här känslan jag är ute efter från nästan varje bok jag läser. Men visst borde väl något från de senaste 17 åren kvala in på den här listan?

Spontant: Alfabet - Inger Christensen
Med hjälp från Goodreads: Sweetbitter - Stephanie Danler.

Jag vet inte vad de här böckerna säger om mig, men jag vet att läsningen gjorde något med mig; placerade världen och mig själv i ett sammanhang och synliggjorde kopplingar mellan olika företeelser (jag måste nästan läsa om varje bok för att försöka reda ut exakt vilka företeelser, men det är nog mest en sak mellan mig och min inre tonåring/halvtant).

Om jag gjorde en komplett lista, tror jag att jag skulle landa på kanske 100 böcker och 100 fantastiska läsupplevelser från ett 40 år långt läsliv känns väl rimligt?


En annan rolig grej jag hittade var mitt studentfoto. Ingens mössa passar, vad är detta?

Och varför hittar jag mitt studentfoto från 1990, när jag städar mitt arbetsrum som jag har haft i fyra år? Send help.

Inga kommentarer: