fredag, december 01, 2017

Boktipsjulkalender 1

Jag har läst bra många fler än 24 böcker i år, så nog borde jag kunna få ihop en julkalender med boktips? Man tycker ju det. (Hade inte ens kunnat börja utan Goodreads, men.)

Det finns ju inget extra somrigt tillfälle att rekommendera denna i december så jag börjar helt enkelt med Eva Frantz Sommarön. Det är en mycket obehaglig mysdeckare. Miljön är en skärgårdsö i Finland och berättelsen utspelar sig i nutid, men med tillbakablickar till 70-talet. Ön ägs av ett försäkringsföretag och personalen på företaget får hyra stugorna som finns där. Den här sommaren är alla stugor uthyrda och några på än har varit här tidigare, både sommargäster och personal. Det är en krypande stämning rakt igenom och det beror både på att man fattar att det är något på gång, något riktigt hemskt och på att Eva Frantz är så skicklig på att beskriva semesterångest.
Jag gillar allt med den här boken: intrigen är Christie-esque, det är inga superplottwistar (yay) utan bara en gedigen historia, karaktärsskildringarna, från minsta barn till en gammal gubbe, är trovärdiga och det finns gott om folk man både gillar och ogillar. Miljöskildringarna är faktiskt enormt bra, jag har visserligen aldrig varit på en enda skärgårdsö, men jag växte upp bredvid Vättern, nära Varamon, där det fanns både tennisbanor, privata strandområden för stadens två stora företag, Elektrolux och Luxor och så var det 70-tal och jag känner igen mig i massor. Språket är också underbart, bekant och samtidigt inte, eftersom det är finlandssvenska.

Snygg som få?


Det här är en riktig sommarbok och jag tycker att man kan försöka läsa den på sommaren, jag tror att den blir extra läskig då.

Inga kommentarer: