lördag, december 02, 2017

Boktipsjulkalender 2

M.R.C. Kasasian skriver en Sherlock-ripoff som är helt i min smak. Sherlock är Sidney Grice, en man med glasöga och frugala vanor som löser mysterier i London i slutet av 1800-talet. Nästan exakt som Sherlock alltså. Watson är lite mer annorlunda, March Middleton är dottern till en nyligen avliden läkare som arbetade i Indien. Sydney är Marchs förmyndare och trots att hon inte känner honom och knappt vet nåt om honom flyttar hon in, glad för att ha nånstans att bo, inte lika glad för att hon förväntas avstå från kött, tobak och gin.

De börjar lösa brott tillsammans och det är de vanliga mysterierna i såna här böcker: nån har försvunnit/dött/mördats, nån annan vill veta var den är/varför, nån misstänker nåt och var tog de leriga fotavtrycken vägen, m.m. Skillnaden från de vanliga Sherlock Holmes-historierna, som visserligen kan vara rätt skrämmande, är att Kasasian gärna frossar i äckliga detaljer och vidriga omständigheter. Jag halvblundade genom scener i både den första och den andra boken (den tredje vara "renare").

Det finns fem böcker utgivna på engelska, varav jag har läst tre: The Mangle Street Murders, The Curse of the House of Foskett och Death Descends on Saturn Villa. Jag sparar medvetet de som finns kvar för att ha vid lässvackor eller andra tillfällen när jag behöver uppslukande.Vill man inte läsa på engelska så finns turligt nog den första utgiven på svenska av Lind & Co - Morden på Mangle Street, översatt av Fredrika Spindler. (Finns på också som ljudbok på Storytel.)


+ Mycket snygga omslag

Inga kommentarer: