söndag, december 03, 2017

Boktipsjulkalender 3

James S.A. Corey (Daniel abraham och Ty Frank) har skrivit SF-serien The Expanse. Den går att se som tv-serie på Netflix eller syfy-kanalen och efter att ha sett den första säsongen köpte jag snabbt de två första böckerna(av sju) i serien) Leviathan Wakes och Caliban's War. Av någon anledning så läste jag del två bara och hoppade över den första och sen såg jag andra säsongen och nu är allt en enda röra, för de verkar ha flyttat runt alla händelser i serien. Min plan nu är att helt enkelt läsa klart hela serien innan säsong 3 kommer, så slipper jag undra över hur det ska gå med allt!
Den boken jag läste var i alla fall en story som börjar på Ganymede, en av Jupiters månar, där människor försöker bygga en levande värld i biosfärer. Det finns ett större ramverk i serien där vissa försöker starta krig mellan Mars och Jorden (martians och earthers), andra försöker stoppa det, en tredje falang, Belters, försöker bli en makt att räkna med. Belters är människor födda i asteroidbältet, de är arbetare och jobbar ofta i gruvindustrin och vill slippa slava åt övermakterna Mars och Jorden.

Tydligen, och jag förstår inte alls hur det hänger ihop, men det ger sig väl, så utspelar sig den här storyn i samma världsbygge som The Martian - också mycket bra bok - men det skiljer då några 100 år, eftersom det Mars som Mark Watney befinner sig är rätt tomt.

Inga kommentarer: