tisdag, juni 19, 2018

Mina ryska favoriter


är veckoutmaningen på Kulturkollo, som har Ryssland som tema den här veckan.


Jag har redan skrivit om en del ryska grejer jag gillar, Michail t.ex. Och så gillar jag att läsa Ljudmila Petrosjevskaja Och efter att ha läst Julian Barnes Tidens larm så älskar jag att lyssna på Sjostakovitj. Min au pair-pappa Alan grundade DSCH Society så när jag bodde hos dem så lyssnade jag såklart en del på Sjostakovitj. Eric, en av de andra medlemmarna och jag pratade ofta om musik och att jag hade så svårt för Sjostakovitj, jag tyckte att det lät omelodiöst och avgudade Tjajkovskij (jag var väldigt ung). Sedan har jag väl försökt lite då och då, men aldrig fastnat förrän nu. Och Majsan har rätt, Symfoni nr 5 är inte så dum.Jag gillar även: kyrilliska alfabetet, rysk vodka, Lev Tolstoj, Vladimir Vysotskij, Sergej Lukjanenko, rysk historia, transibiriska järnvägen, ryska sjalar, namnet Tatjana och att det ibland förkortas Tatja, ibland Tanja.
Jag har pluggat både ryska och öststatskunskap och ångrar emellanåt att jag inte satsade mer på det. När jag gick min översättarutbildning satt jag med på några rysklektioner, bara för att se, men övergav snabbt mina uppfräschningsryskstudier för att istället läsa Terry Pratchett och äta donuts.


5 kommentarer:

Anna sa...

Jag har alltid haft någons slags känsla av att ryska inte är för mig och särskilt inte rysk klassiks musik. Kanske ska jag ge de en chans till. Tack för alla dina tips!

Hanneles bokparadis sa...

Besatta : äventyr med ryska böcker och människorna som läser dem (The Possessed Adventures with Russian Books) av Elif Batuman har du väl läst

Eva-L sa...

Anna: Det finns ju väldigt mycket rysk klassisk musik, kanske ska man börja med rachmamninov eller Tjajovksij och arbeta sig därifrån. Till exempel kan man se Eugen Onegin i Stockholm. himla bra opera :)
Hannele: Ligger på mitt nattduksbord i detta nu!

FrökenChristina sa...

Mycket rysk musik finns det. Kräver att en lyssnar lite i taget.

Boklysten sa...

Transsibiriska järnvägen har jag alltid varit sugen på att få åka.