fredag, december 21, 2018

Årsbästa böcker - del 2

Hur blev det nu då? Petade The Watchmaker of Filigree Street ut Silvervägen från listan? Nej, men den var allt bra spännande.

5. Silvervägen - Stina Jackson Hemskt spännande bra och miljöskildringarna är så vansinnigt sorgliga och vackra.

4. Jaga vatten - Ellen Strömberg Fin debut med mycket ångest och levande personskildringar.

3. En ny tid - Ida Jessen Jag gillar verkligen Lily. Även om saker och ting inte utvecklas som jag vill, så finns det ett sådant hopp i början av boken  av jag blir lycklig bara jag tänker på det.

2. Ärr - Audur Ava Olafsdottir - Jag gillar att läsa om folk som arbetar och löser praktiska problem. kanske för att jag önskar att jag själv var bättre på det. Jag önskar att man kunde laga livet genom att laga saker. Jag gillar också Olafsdottirs mörka absurda humor.

1. Alla floder flyter mot havet - Dorit Rabinyan - En sån hjärtskärande fin berättelse som skapar så mycket tankar om hur man ska förhålla sig till andra människor. Och bra lektion om historia och politik och geografi.

Av dom här tio författarna har jag antingen pratat med och/eller lyssnat på fem (O'Farrell, Strömberg, Jessen, Rabinyan, Olafsdottir). (Sex om man räknar med när jag mötte Lisa Bjärbo på gatan härommånaden och inte sa ett pip.) Är det inte fantastiskt? Och helt otroligt knäppt att jag en gång inte riktigt fattade vitsen med författarsamtal, eftersom jag vill koppla bort min läsupplevelse från någon annans idé om vad som var sanningen om boken. Och det tycker jag fortfarande, men författarmötena är ju en _helt_ annan sak. Det är samtal med några av de smartaste, ödmjukaste och mest engagerade människorna som finns. Men det vet ni ju.

P.S. Det var inte planen att det bara skulle finnas med kvinnliga författare, det bara blev så pga bäst.

Inga kommentarer: