torsdag, maj 23, 2019

Helsinki Lit 2019

Jag bestämde mig tidigare i år för att åka till Helsingfors och besöka deras litteraturfestival. Jag kommer ju aldrig iväg till Louisiana Literature och Stockholm Literature har paus, så jag tänkte vad kan gå fel med Helsingfors i maj? Absolut ingenting visade det sig, trots förkylning och inställda tåg. Vädret var helt fantastiskt, Marimekko hade modevisning i parken och när de var klara tog 100 matstånd med mat från hela världen över, Klaus K:s uteservering serverade finfint rosévin och Helsingfors nya bibliotek, Ode, var en upplevelse!

Nån gång ska jag lära mig hur en lägger upp bilder snyggt i bloggen. Det jag gillade med biblioteket: de många sittplatserna, träet och alla fönster, utsikten. Det jag undrade lite över: det kändes som om där inte var så mycket böcker. Hyllorna var låga, om än många.
Jag gick bara på fyra författarsamtal på Helsinki Lit, dels för att jag var trött pga förkylning och dels pga kan inte finska och det var svårt att inte vara utomhus (vem är jag ens längre?):
Pascal Engman som samtalade med Li Andersson. Pascal verkade trevlig, men genren actionthriller i Sverige är inte för mig.  Kim Thúy som samtalade med Silvia Hosseini. Kim Thúy är en fröjd att lyssna på, både när hon pratar allvar och när hon är rolig. Rachel Cusk som samtalade med Philip Teir. jag läste under helgen ut Konturer, den första delen i trilogin som hon blivit känd för och gillade den väldigt mycket. Och avslutningsvis Sjón (Vision) som samtalade med Kätlin Kaldmaa, ett ganska absurt samtal. Alla intervjuare var mycket pålästa och bra på att ställa frågor. Jag tog jetedåliga bilder:
Inga kommentarer: